ATP Challenger Tour

In het professionele tenniscircuit bij de mannen zijn de toernooien in verschillende niveaus opgedeeld. Je hebt bijvoorbeeld de Grand Slam toernooien, de ATP-toernooien en de ATP Challenger Tour. De laatstgenoemde tour is voor de professionele tennissers het platform om punten te verzamelen. De ATP-punten zijn essentieel voor een goede positie op de wereldranglijst. De ATP Challenger Tour wordt georganiseerd door de Association of Tennis Professionals. Hoe meer punten een tennisser in een seizoen bij elkaar speelt, des te eenvoudiger het is om de stap te maken naar de ATP World Tour 250-toernooien. Vanzelfsprekend valt er bij de World Tour veel meer prijzengeld te verdienen.

Wie mogen er deelnemen aan de ATP Challenger Tour?

De ATP-ranglijst geeft aan welke professionele tennisspelers er actief zijn. Het is voor professionals dan ook belangrijk op bij de eerste 500 tennissers op de lijst te komen. Normaliter mogen de tennisspelers van plaats 100 tot en met 500 deelnemen aan de ATP Challenger Tour. De wedstrijden in deze categorie beschikken over een prijzenpot van tussen de 25.000 dollar en de 150.000 dollar. Slechts enkele Challengers bieden de tennissers de kans om bijzonder hoge geldprijzen te winnen tot 150.000 euro. De zogeheten Tretorn Serie+ toernooien zijn het populairste. The Hague Open in Scheveningen kreeg deze titel, net zoals het toernooi in het Belgische Bergen.

Jongste winnaars ooit van een ATP Challenger

De jongste tennisser ooit die een ATP Challenger op zijn naam schreef was de Amerikaan Michael Chang. Hij wist op 15-jarige een Challenger te winnen. De Fransman Richard Gasquet had lange tijd het record op zijn naam staan met 16 jaar en nul maanden. De iconische tennisspeler Rafael Nadal was 16 jaar en 9 maanden toen hij een toernooi won. De bekende Novak Djokovic wist een Challenger te winnen toen hij net 17 jaar was geworden.